Tårtverkstad

En av möjligheterna under festivalen var tårtverkstad — och där tillverkades det tårtor till festivalens stora tårtkalas, så många att de räckte till söndagens kyrkkaffe också!

IMG_0301

Tårtverkstad ska just till att börja. Både barn och vuxna har anmält sig (och kanske kom det också några som inte hade skrivit sina namn på lappen?).

IMG_0314

Ett trick när man ska göra tårta till så väldigt många är att göra enlagerstårtor — alltså kakor som inte skärs upp utan bara får glasyr ovanpå. Runda köpta kladdkakor fungerar bra. Färskost-och-florsockerglasyr är lite tåligare än vispgrädde när det är varmt ute. Extra enkelt är det när man som möjlighetsledarna har ordnat glasyren i förväg.

Här är receptet som Kaisa Svennberg bjuder på: Ett och ett halvt kilo färskost blandas med två paket florsocker och ungefär 75 gram margarin eller smör. Lite pressad citron som smaksättning. En sats räcker till ungefär fyra kladdkakor.

Kladdkakorna var köpta. Det fanns några gluten- och mjölkfria också — av märket Gray — och glasyren till dem var en choklad-kaffe-glasyr: 50 gram mjölkfritt margarin blandas med tre deciliter florsocker, fem matskedar kakao och två–tre matskedar kallt kaffe. 

Är glasyren klar och kakorna köpta är det bara att ta bort kakformen och sätta igång. Och så underlättar det om man kan ha bra redskap att breda ut glasyren på kakan med!

 

IMG_0315

Att samarbeta är ofta en bra idé!

IMG_0307

Ju fler man är, desto roligare kan det bli! Särskilt när glasyren är klar …

IMG_0310

… och det är dags att dekorera. För då kan man inspirera varandra! Här fanns det strössel i många färger.

IMG_0312

Tack alla tårtmakare som ordnade en så generös fest åt oss allihop på festivalen!

Korsvei Sverige © Budskapet kommunikation