Jeriko

Bland möjligheterna i programhäftet under Korsveifestivalen 2016 fanns något som hette Jeriko. I festivalhäftet beskrevs det såhär:

Favorit i repris! En fartfylld tävling för Tonår! Du som är 10 år eller äldre, samt vuxna får också vara med. På ett villkor: Att du har på dig bra skor att springa med och långbyxor! Tre lag tävlar om att få tag i så många ledtrådar som möjligt, samtidigt som man jagar svansar från de andras lagmedlemmar. Men pass upp så att du inte hamnar i fängelse eller att någon tar sig in i ert bo och tar era ledtrådar. Detta är lagtävlingen som du inte vill ska ta slut!

På Korsvei var det Alva Eriksson och Carina Eriksson som ledde Jeriko. Lagvästarna och svansarna hade de lånat från en församling som har en uppsättning.

Hos Andreaskyrkan i Skarpnäck kan man läsa om hur Jeriko började:

Jeriko är ett spel utvecklat av seniorscout i Andreaskyrkan under åren 1997-1999. Det gjordes som ett projekt till SMU’s riksscoutläger Trerixöset (1999). Det blev en stor succé och efter lägret så togs spelet in i SMU’s scoutmaterial Konten.

Jeriko spelas i skogen mellan två lag där det gäller att samla ledtrådar och poäng utan att bli fasttagen av motståndarlaget.

Idag spelas Jeriko på väldigt många scout- och tonårsläger eller på hajker varje år. Även skolor spelar Jeriko på friluftsdagar.

Ytterligare några ledtrådar till vad det hela går ut på får man på Jerikos egen webbplats:

Jeriko är ett spel där det gäller för två folk (lag) att hitta nyckeln till Jerikos portar och visa vilka som är de äkta israeliterna. Detta görs genom att folken samlar ledtrådar till ett lösenord och samlar poäng. I Kanans land (spelplanen) finns det flera kontroller och ett antal ledtrådar – av dessa är några motståndarnas ledtrådar och några är falska. Försvaret av det egna lagets läger och ledtrådar måste planeras noggrant, för annars kan säker seger snabbt förvandlas till nederlag.

För att vinna krävs att folket kommer på lösenordet som är nyckeln till Jerikos portar – men också att samla mycket poäng. Det är nämligen det folk som har mest poäng som vinner då båda folken har kommit på lösenordet.
Spelet kan varieras i svårighetsgrad genom att förändra spelplanens storlek och valet av terräng, ju tätare och mer kuperad skog desto mer taktik krävs.

Vill du spela Jeriko med en grupp någonstans? Här går det att beställa regelbok och annat som behövs och att hyra västar och svansar.

Korsvei Sverige © Budskapet kommunikation