Skip to main content

Jan Eckerdal skriver om ”Mission-shaped Church”

I höst kommer en ny bok av Jan Eckerdal, som är med i Korsveis teologigrupp, ut på Verbum.

Maria Mannberg har gjort bokens omslag.
Maria Mannberg har gjort bokens omslag.

Såhär presenteras boken i förlagets katalog:

”Vi bestämde oss för att först av allt förutsättningslöst diskutera vilka vi är som kyrka. Sagt och gjort. Vi satte oss ner för att prata, och det blev … alldeles tyst.”

Jan Eckerdals första bok efter avhandlingen placerar oss i ett sammanhang fullt av förutsättningar, utmaningar och förhoppningar. Han tar sin utgångspunkt i de brittiska initiativen Mission-shaped Church och Fresh Expressions. Vad krävs av oss som vill vara kyrka i ett efterkristet Sverige? Vilka möjligheter kan bilden av den missionsformade kyrkan hjälpa oss att upptäcka? Vilka är riskerna med att tillämpa tankar och metoder som bygger på andra förhållanden än våra? Om vi behöver nya konstruktiva teologiska resurser framöver, finns det i den anglikanska kyrkans förnyelsearbete impulser som kan vara något för oss?