Leva enklare

Tredje vägvisaren

Ta bort allt det andra, så jag ser
(Okänd källa)

Med himmelriket är det också som när en köpman söker efter fina pärlor. Om han hittar en dyrbar pärla går han och säljer allt han äger och köper den.
Matteusevangeliet 13:45-46

Enkelhet är en långsam avskalningsprocess – runt en kärna av glädje.
Sådan är förenklingens dynamik: Det handlar om att finna livets pärla. Det handlar om den stora frihet som öppnar sig i pärlans glans, och om det vi måste släppa för att kunna gripa den. Jesus kallar pärlan för himmelriket. Och himmelriket är han själv och allt han förvandlar.
Vi lever i en tid som tynger ner oss. Våra fotspår på jorden har blivit stora och tunga. Vi trampar ner den fattiges åker, tömmer havet och ödelägger jorden. Konsumtionskulturen talar till vår rädsla och vår girighet. Den äter sig in i vår självbild med sina lyckodrömmar. Den fyller vår tid med intryck och tömmer den på närvaro. Vi förförs till att bekänna att det är det vi äger som ger liv. Vi tror på pengarna och tröstar oss med Gud.
Att leva enklare innebär att låta det viktigaste komma först. Det är att inte nöja sig med det som är för litet. Vi kallas till att ge upp de små tryggheterna för den stora, det ytliga för det som består.

Enkelhet är en långsam avskalningsprocess – runt en kärna av glädje. När skalen faller, kommer det att smaka av förlust och död. Men den som mister sitt liv, skall finna det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Korsvei Sverige © Budskapet kommunikation