Glutenfritt nattvardsbröd på Kaisas sätt

nattvardsbröd 9

Nattvardsbröd fritt från gluten, nötter, mandel, mjölk, ägg och vete men med mycket kärlek!

Inspirationen kommer från Rosa Huset där jag lärde mig att älska riktigt bröd i nattvardsfirandet, den västsvenska traditionen med kakebröd genom min farmor och min kompis vars farmors recept finns med någonstans, ökenmässans bröd och bakningen av bröd dit på Bjärka-Säby.

Inom Equmeniakyrkan ryms många traditioner. Vanligt jäst bröd är en av dem. Det blir ett bröd som är lättare att hantera utan att det smular. Så jag hämtar den teologiska motivationen från östkyrkan där man ser jästen som synden, som under jäsningen (=när Jesu kropp vilar i graven) och bakningen (uppståndelsen) förtärs av Jesu uppoffrande kärlek. Katolska kyrkan hade inte godkänt det, eftersom det är jäst och inte innehåller vete. Åtminstone tycker påven det … som en som inte tål vete har jag lite annan åsikt.

En brödkaka räcker till 15–20 personer vid nattvardsfirande.

Självklart kan brödet också ätas rätt upp och ner som glutenfritt kakebröd!

nattvardsbröd 1

Blanda 4 dl fingervarmt vatten (ca 38 grader) med ca 20 g jäst, 4 krm hjorthornssalt, 4 tsk fiberhusk, 1½ tsk salt, ½ msk sirap och ½ dl matolja. Låt stå i ungefär 10 minuter.

nattvardsbröd 2

Rör ner 2 dl bovetemjöl och 1½ dl teffmjöl — använd gärna slickepott. Rör sedan ner ungefär 3/4 dl rismjöl till bra konsistens.

nattvardsbröd 6

Jag bakar ut på tallriksunderlägg i plast som går att diska i maskin.

nattvardsbröd 3

Dela degen i 8 delar (jag brukar väga dem för att få dem hyfsat lika stora). Rismjöla alla skurna kanter, så kladdar det mindre.

nattvardsbröd 4
Baka ut direkt på nytt bakplåtspapper med hjälp av fingrarna, rismjöla ytan så att det inte klibbar.

nattvardsbröd 5
Kruskavla (glutenfri kruskavel).

nattvardsbröd 7

Och om du har en stämpel, stämpla. Tänk bara på att rismjöla stämpeln mellan varje bröd (och att även stämpeln är glutenfri).

Jag har köpt min stämpel från Nya slottet på Bjärka -Säby.

Låt jäsa typ en timma.

nattvardsbröd 8

Nagga — jag har ingen brödnagg, så jag använder en gaffel. Gör också 5 st korsmärken med gaffeln.

nattvardsbröd 9

Grädda kakorna i 230 graders ugnsvärme i 9 minuter (så blir det bra i min ugn, med pizzasten — prova dig fram).

Låt svalna under bakduk.

Bröden går bra att frysa.

Kaisa Svennberg

Korsvei Sverige © Budskapet kommunikation