Konsert på festivalen: Vallevan

Onsdag  kl. 21.30

Vallevan

Efter att ha spelat ihop i över tio år har Vallevan ett tätt samspel och en medryckande scenisk energi. Skira och avskalade sånger bryts mot frustande pentariff, norskt gangar-groove och danslåtar med självklart sväng. Bandets signum är ett överraskande stort sound, skapat med enkla medel. Gitarristen Mikael Grafström bidrar genom sitt dynamiska spel med att simulera en hel kompsektion. Fiolspelmannen Emil Kunze kastar sig vant mellan melodier och stämmor och sångerskan Maria Wall ger sina personliga texter både värme och eftertryck. På den nya skivan utökar bandet sättningen med ytterligare instrument: nyckelharpa, mandolin, melodica och härjedalspipa, varvat med det ursprungliga triospelet.

Redan vid EP-debuten 2008 fick Vallevan ett varmt mottagande av konsertpubliken samt fina recensioner. Gruppen har sedan dess spelat på många festivaler, folkmusikklubbar, konferenser och kyrkor, exempelvis Ransäterstämman, Linköpings folkmusikfestival och Malmöfolk. De har även spelats i radio. Under de senaste åren har bandet fokuserat på låtskrivandet och arbetet i studion, vilket har gjort den nya skivan till ett riktigt ”långkok”.

Maria Wall är organist och sångpedagog, och rör sig mellan genrer som klassiskt, folkmusik och jazz. Vid sidan om sitt arbete som kyrkomusiker i Göteborg sjunger hon bl.a. med Vallevan och Tobias Hedlund ensemble och anlitas som solist på olika kyrkokonserter.

Emil Kunze är fiolspelman med djup förankring i den värmländska låttraditionen. Han är riksspelman och arbetar deltid som frilans med bas i Göteborg. Emil är även en erfaren pedagog och möter därigenom människor i alla åldrar från barn till pensionärer.

Mikael Grafström är en rutinerad gitarrist med bred bakgrund inom både rock, pop och folkmusik. Det är i hans hemmastudio utanför Jönköping som Vallevan spelat in den nya plattan. Mikael undervisar också på musikprogrammet på Kungsgymnasiet och spelar med t.ex. Secret river.

 

Korsvei Sverige © Budskapet kommunikation