Skip to main content

Hälsningar från Vägkorset

En helg i januari träffades Korsvei Sveriges styrelse på Café Vägkorset i Bollebygd.

Ing-Marie som är med i styrelsen är verksamhetsledare där.

Café Vägkorset har tidigare varit ett EU-projekt i en grupp som kallas Leader och som är för verksamheter som har med landsbygdsutveckling att göra. Nu är det helt och hållet församlingen som driver caféet.

Cafégäster. Foto: Bollebygds församling
Cafégäster. Foto: Bollebygds församling

Frivilliga och vuxna som behöver arbetsträna eller komma ut i arbetslivet på andra sätt driver serveringen tillsammans. Det finns matpaj, ett par sorters hembakade kakor, kaffe och te — och det absolut populäraste att äta är en smörgås med falukorv och stekt ägg.

Affären. Foto: Bollebygds församling
Affären. Foto: Bollebygds församling

Intill caféet finns en butik som är en blandning av bokbord, second hand och försäljning av lokalt textil- och trähantverk. Ing-Marie visade oss bland annat en enkel julkrubba som snickarna hade fått tillverka många av i slutet av förra året.

Studieteknik. Foto: Bollebygds församling
Studieteknik. Foto: Bollebygds församling

Caféet är öppet för lunch- och fikagäster, men en hel del schemalagda träffar blir det också där. Delvis fungerar caféet som församlingens diakonicentral, och man kan träffa församlingens diakon där då och då. När vi var där med styrelsen pågick ett annat sammanträde vid bordet bredvid vårt. Och på den här bilden är det alltså en studieteknikträff.

Fullsatt. Foto: Bollebygds församling
Fullsatt. Foto: Bollebygds församling

Ibland blir det riktigt trångt! Och eftersom prästgården och församlingshemmet ligger en bit utanför Bollebygds centrum och Vägkorset ligger mycket nära järnvägsstationen är det enklare för många att ta sig dit.

Midsommarfirande. Foto: Bollebygds församling
Midsommarfirande. Foto: Bollebygds församling

Det har till och med firats midsommar på caféets uteplats. Och den lämpar sig för friluftsgudstjänster också.

Friluftsgudstjänst. Foto: Bollebygds församling
Friluftsgudstjänst. Foto: Bollebygds församling

Riktigt såhär såg det ju inte ut nu när styrelsen var där. Vi pulsade i snön därifrån för att fortsätta vårt sammanträde i prästgården. Men vi rekommenderar gärna er som funderar på social företagsamhet och liknande arbetsformer i era församlingar att göra ett besök eller till och med ett studiebesök hos Ing-Marie och hennes medarbetare. Caféet är inte ett socialt företag, men kontakten med kommunen och olika myndigheter är en av alla de komponenter som kan bli modell för fler.

Tack för det varma välkomnandet, Bollebygds församling!