Ung på Korsvei – Alva Eriksson berättar om Tonårs-Korsvei

Alva Eriksson pluggar samhällsvetenskapligt program med beteendevetenskaplig inriktning i Lerum och bor i Alingsås, men trots sina blott 16 år har hon redan hunnit bli något av en Korsvei-veteran. Här berättar hon om intrycken från sin åttonde Korsveifestival, hur det är att vara ung på Korsvei, vad O stora lek egentligen är och varför maten är så mycket bättre på den svenska festivalen jämfört med den norska.

Korsvei

Hur är det att vara svensk tonåring på en norsk festival?
Det är väldigt roligt, lite jobbigt med språket ibland. Många ord är samma på norska och svenska eller snarlika men en del ord blir bara jättekonstiga. I somras fick jag lära mig att ”pute” betyder kudde och att ”slem” betyder dum bland annat. Det var inte så många svenska ungdomar där så varje gång en norsk hörde att jag var svensk sken de upp och blev jätteglada och började prata om Sverige.

Berätta något kul ni gjorde på tonårsfestivalen.
En kväll körde alla tonåringar en lek som heter O store lek. Leken gick ut på att man var fyra lag och varje lag skulle försöka ta de andra lagens flaggor som låg gömda i deras bon. Blev du tagen hamnade du i fängelse. Så det var en intensiv jagalek med mycket svett. Leken var som en blandning mellan capture the flag och jeriko. Den var väldigt rolig och extra kul eftersom mitt lag vann. En annan grej de flesta svenska ungdomarna ägnande sig år var Bohnanza, ett bönspel där man skall samla på bönor. Obs! Böner som man äter och inte som man ber 🙂

Vad gick de vuxna miste om?
Morgonsamlingarna! De var bäst. Vi hade ett band som spelade jättebra musik, vi sjöng och dansade ”whiplashdansen” (en dans som du skakar väldigt mycket på huvudet i). Vi hade grymma föreläsare på bibelstudierna som pratade en timme efter sången. Det handlade om uppståndelse på olika vis men på ett språk så en tonåring förstår. De var väldigt givande och gav mig många tankar.

Om du skulle beskriva årets festival för någon som inte var med, vad skulle du berätta då?
Att årets festival handlade om uppståndelse, att Jesus uppstod för oss. Den dagliga uppståndelsen som kan kännas inombords när du hjälper någon eller blir hjälpt. Uppståndelsen i naturen och att se det lilla. Den handlade mycket om miljö och att vi borde tänka mer på vad och hur vi behandlar vår gemensamma värld och varandra.

 Vad är det som gör att du vill fortsätta åka på Korsveifestivalerna?
Gemenskapen tror jag. Det blir en så speciell mötesplats för alla när man bor tillsammans i små tun. Man får ta del av en helt ny gemenskap med andra människor. Och det som är så speciellt är att ingen är för ung eller gammal, alla får vara med och man bygger nya relationer med människor man annars aldrig skulle pratat med. Alla är så olika men ändå är alla på samma ställe med samma utgångspunkt. Att alla lagar mat tillsammans det tycker jag verkligen är gemenskap. Och att alla hjälps åt, ingen behöver jobba hela tiden utan alla gör lite var, det gillar jag. Korsvei är ett bra sätt att lära känna både Gud och nya människor.

Hur tycker du att det är att vara på norska Korsveifestivalen jämfört med den svenska?
Allt är så mycket större i Norge. Vi är flera tusen medan vi i Sverige bara ett par hundra. Jag tycker det är mysigare i Sverige för att det är mindre och jag känner många fler. Samtidigt känns det mer som en festival i Norge. Sverige har mycket godare mat också. Personligen tyckte jag det var vuxenmat med för mycket rotselleri.

 Vad tar du med dig in i vardagen?
Sättet att leva, att leva enkelt och samsas om det lilla och att de räcker. Att det faktiskt går att prata med alla och att alla skall få dela gemenskapen.

Vad är Korsvei för dig?
Korsvei är ett ställe att hämta kraft och ny energi samtidigt som det är ett ställe att bygga nya broar på. Det betyder mycket att bara få vara där tillsammans. Att gå på andakt varje kväll och känna att man får vara som man är. Korsvei är ett kristet läger där man få ha roligt.

Korsvei Sverige © Budskapet kommunikation