Främja rättfärdighet

Fjärde vägvisaren

”Jag har en dröm! Så jag säger er, mina vänner, att jag trots dagens och morgondagens svårigheter har en dröm. Det är en dröm […] om att denna nation en dag kommer att resa sig och leva ut den innersta meningen i denna övertygelse vi håller för självklar: att alla människor är skapade med samma värde.”
Martin Luther King jr,
Washington D.C. 28 augusti 1963

Nej, detta är den fasta som jag vill se:
att du lossar orättfärdiga bojor,
sliter sönder okets rep,
befriar de förtryckta,
krossar alla ok.
Dela ditt bröd med den hungrige …
Profeten Jesaja 58:6 f

Orätten ropar från jorden till himmelen. Och Gud har valt sida.
Där människor förtrycks, där liv ödeläggs, där människovärdet kränks, där kränks även Gud.
Ropen är många. Från människor som diskrimineras för sitt ursprung, sin tro eller sitt kön. Från slavarbetare. Från fångar som sitter fängslade utan dom, från de utnyttjade och misshandlade. Från jordlösa. Från flyktingar. Från människor som har blivit berövade sitt dagliga bröd.
Pengarnas makt breder ut sig. Den tar från de hungrande och ger till de mätta. Den omfamnar oss med sina kalla händer. Lönsamhet har blivit vår tids gud och högsta norm.

Genom Jesus Kristus bryter Guds rike fram. Där detta rike breder ut sig, befrias både fattiga och rika. Där sker en omfördelning. Där främjas jämlikhet, rättfärdighet och fred. Där bekämpas undertryckande krafter och system. Där byggs motstrukturer och där tänds hopp.
Gud har valt sida. Han kallar oss till att välja mellan rätt och orätt.

Det är inte en ensam kamp. Vi är en del av en gemenskap som omfattar tvåtusen år och alla kontinenter. Guds rike är redan nära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Korsvei Sverige © Budskapet kommunikation