Korsvei i Avtryck

Svenska kyrkan i Nyköping ger ut tidningen Avtryck, och temat för dess sommarnummer är i år ”Växtkraft — om vikten av att stanna upp och lukta på blommorna”. Redaktören Anna Blåder ville ha med något om Korsvei-rörelsen, och det blev en intervju med Korsvei Sveriges ordförande Mikael Andersson. Här kommer den!

***

DSC_0053[1]

Leva enklare — en vägvisare i Korsvei-rörelsen

Att äta tillsammans, att be tillsammans och att arbeta i trädgården tillsammans – det har blivit viktiga inslag i veckorytmen för Mikael Andersson och hans vänner.

”Leva enklare” är en av de fyra vägvisarna i Korsvei-rörelsen. De andra är ”Söka Jesus Kristus”, ”Främja rättfärdighet” och ”Bygga gemenskap”.

Mikael Andersson i Lindbacka nära Örebro upptäckte rörelsen när han läste ett reportage från en Korsvei-festival, arrangerad av svenskar som tidigare hade deltagit i den mycket större norska festivalen. När det bjöds in till en träff för Korsvei-vänner och kristna kollektiv och kommuniteter på Örebro Missionsskola lite senare åkte han och hans fru Ingrid dit.

– Först var det helhetssynen på det kristna livet som vi tyckte om, säger han. Det kändes så genuint. Efter hand har jag upptäckt mer och mer som jag uppfattar som positivt: att rörelsen är så ekumenisk, att människor möts över generationsgränserna, att det är samma längtan vi har, att det känns okomplicerat och att det inte är upptrissat.

Nu är han ordförande i Korsvei Sverige sedan några år, och hans och Ingrids dröm har blivit verklighet: de bor i ett stort hus på landet och lever kollektivliv med gemensamma måltider, bön och trädgårdsarbete.

”Leva enklare” – det kanske inte är det första man tänker på när man hör om en familj som har flyttat från en hyreslägenhet i stan och köpt sig ett hus. Men Mikael och Ingrid möttes i ett kristet lägenhetskollektiv i Skåne på 1980-talet, flyttade norrut för Mikaels arbetes skull och har i flera år letat efter olika sätt att leva tillsammans med andra.

– Vi köpte Korsveis lilla röda bok efter den första träffen, och lite senare när vi skulle berätta om vår dröm i vår församling blev det så att vi använde de fyra vägvisarna som ett slags ram.

De hade talat med olika vänner och undersökt olika alternativ. Ett tag var det aktuellt med ett hus i närheten av kyrkan, och det blev inget. Så dök huset i Lindbacka upp – tidigare arbetarlägenheter som hade hört till ett bruk i närheten. Mikael och Ingrid köpte det och blev hyresvärdar åt en barnfamilj som de hade träffat i Korsvei-rörelsen. När den familjen behövde något större flyttade en annan barnfamilj in. För tre och ett halvt år sedan behövde en av Mikaels vänner från löparklubben någonstans att bo, och han har stannat. Och för ett tag sedan kom en nyanländ trebarnsfamilj från Irak och blev andra våningens invånare – församlingsvänner hjälpte till med den renovering som behövdes.

DSC_0054[1]

– Vi läser inte vägvisarna för varandra varje dag, säger Mikael, men de påverkar oss.

På söndagarna äter alla som vill middag tillsammans, och efteråt är det sångstund och bön med barnen. De vuxna som vill ber gemensam aftonbön en kväll i veckan.

Ännu oftare möts husets invånare i trädgården.

– Jag har varit ute med en av de andra ikväll, säger Mikael. Vi har hållit på med trädgårdspumpen. Häromdagen var en av våra vänner från församlingen här och hjälpte oss med att beskära träden. Annars gör jag själv mest grovarbete. Tre av de andra odlar. En håller på med att bygga en ny uteplats. Våra grannar lånar ut ett av sina växthus, så vi odlar där också.

Blir allt gjort?

– Det enda jag kan bli lite stressad av ibland är gräsklippningen, men pappan i den irakiska familjen hjälper till med den. Annars är det faktiskt hundra procent avkoppling med trädgården. Vedhanteringen också. Vi är ju inte beroende av potatisen och salladen för vår överlevnad, men det blir en grund i livet. Att vi ber tillsammans och arbetar tillsammans betyder jättemycket.

Korsvei

Korsvei är en ekumenisk rörelse med rötter i Norge – den finns också i Danmark och Sverige. Varannan sommar arrangeras en Korsvei-festival i Seljord i Norge, varannan en mindre festival i Sverige. Se www.korsvei.se och www.korsvei.no

Boktips

”Det var Shane Claibornes bok Den oemotståndliga revolutionen som fick igång Ingrid och mig”, säger Mikael. ”Den innehåller så mycket. Odling också!”

Korsvei Sverige © Budskapet kommunikation