Hälsningar från festivalbutiken där allt var rättvist producerat
En populär plats under hela Korsvei-festivalen 2016 var den butik som Majsan Cedersjö och Marie Lidskog hade byggt i ett hörn av det stora rummet inne i huvudbyggnaden. Där fanns det choklad, godis, korgar, barnkläder och ganska mycket annat — och det som allt hade gemensamt var Fairtrade-märkningen. Tyvärr verkar det som om vi allihop glömde att fotografera butiken, men Majsan ställer upp på en intervju!
Barnkläder från Sture & Lisa var ett uppmärksammat inslag i festivalbutikens sortiment. Bild lånad från www.stureolisa.se
Hur kom det sig att ni hade en världsbutik på festivalen?
2014 erbjöds Världsbutiken i Örebro att vara med, och det var vi. Också i år frågade festivalkommittén.
Har ni haft festival- eller konferensbutik i andra sammanhang?
Vi har byggt upp en liten världsbutik i vår egen församling vid tre tillfällen. Två av dem har varit i samband med Kyrkornas globala vecka. Världsbutiken i Örebro ordnar regelbundet försäljning vid olika konferenser i Örebro.
Hur valde ni ut sortimentet?
Vi lärde av vad som var efterfrågat 2014 men hade denna gång betydligt mer övriga varor, typ leksaker, hantverk, barnkläder och korgar.
Vad var det mest populära?
Vi sålde mest av choklad, korgar och barnkläder.
Har du någon egen favorit?
Jag har lärt mig mycket om korgarna från Ghana. Det är ett fantastiskt kvinnoprojekt, och därför är det extra roligt att få sälja dem. Barnkläderna från Sture och Lisa är bra eftersom bomullen är både ekologiskt odlad och Fairtrade-märkt och kläderna sydda i Fairtrade-certifierade fabriker.
Tror du att ni upplevt festivalen på något extra sätt genom butiken?
Vi har fått lära känna olika festivaldeltagare lite närmare. Med tanke på Korsveis vägvisare känns roligt att få sälja Fairtrade-märkta varor. Vi får ju mycket uppmuntran både av festivalkommittén och av deltagarna.
Vad hittar man de här produkterna i vanliga fall?
Det finns ungefär 40 världsbutiker i Sverige där det mesta man säljer är rättvist producerade produkter. Världsbutikerna bemannas vanligtvis av volontärer. I Örebro är vi ungefär 15 personer som regelbundet hjälper till. Fairtrade-märkta produkter finns förstås också i vanliga affärer. Choklad, bananer och kaffe är ju sådant som har funnits länge, och numera finns det flera andra varor som producerats på ett rättvist sätt. Från världsbutikens i Örebro sida väljer vi medvetet att inte sälja sådant som den vanliga handeln erbjuder.
Vad ska man göra om man själv vill börja arbeta med Fairtrade i sin församling eller på sin hemort?
Sveriges kristna råd erbjuder något som heter Kyrka för Fairtrade — om församlingen uppfyller några givna kriterier har man möjlighet till denna diplomering. Finns det någon rättvis handel-butik kan man engagera sig där eller vara med i den förening som står bakom butiken. Man kan ju också bilda en grupp i församlingen tillsammans med andra vill lära sig mer om och arbeta med frågor om rättvis handel.