Korsveifestival 2020

Program och tema

foto: Victoria Hellström

Sann Gud, Sann Människa –  Verklighetens mittpunkt

Vi lever i en högljudd värld full av röster som vill göra sig hörda. Röster som formar vår verklighet, vårt sätt att se och förstå tillvaron.

Ät dig smal! Vitt och fräscht! Tänk positivt! Snabbt är bra, effektivt är smart! Välj det billigaste, mer i plånbok, större valmöjligheter! Because you are worth it!

Vi formas av rösterna runt oss. Det är lätt att känna sig otillräcklig och vilja polera fasaden. Hur får vi mod att vara sanna och leva rättfärdigt i den verklighet och vardag som är vår?

Gud längtar efter att förenas med sin skapelse och han höjer sin röst genom att bli människa i barnet Jesus. I Jesus Kristus, sann Gud och sann människa, får hela livet plats. Han inte bara tål livet, utan omfamnar vår verklighet med öppna armar; skönhet och skörhet, trasighet och knasighet, ljusglimtar och beckmörker, kropp och knopp, skratt och sorg, liv och död. Jesus är det Guds ansikte som vill lysa över våra liv, som är oss nådig och som kallar oss: Följ mig.

Hur kan Kristi röst bli den tydligaste och klaraste i våra liv?

Korsveifestivalen 2020 vill vara en hoppets gemenskap där vi utan rädsla kan samtala om hela livet och där det blir tydligt att den som är sann Gud och sann människa - verklighetens mittpunkt - vill komma oss till mötes, i allt.

Vi skapar tillsammans

Under några sommardagar samlas vi till festival på Björkenäsgården vid Hjälmarens södra strand, dagar då vi får dela liv och längtan tillsammans. Det är dagar fulla av gudstjänster, konserter, bibeltimmar, möjligheter, verkstäder, lek, bad och dans.  Vi samlas i tun, gemensamma lägerplatser för måltider och gemenskap, och vi gör dugnad, praktiska uppgifter som gör att festivalen fungerar eftersom Korsveifestivalen bygger uteslutande på ideella krafter.


Bibeltimmeledare

Roland Spjuth

Roland Spjuth är lektor i systematisk teologi vid Akademi för Ledarskap och Teologi, teologie doktor och docent vid Lunds Universitet. Han har publicerat bland annat Kristen moralhistoria: sökandet efter det goda livet och kommer under våren 2020 ut med en ny bok som presenterar grunddragen i kristen tro: Om Gud och allt annat.
 
Roland är gift med Inger, har tre vuxna barn och två barnbarn. Bor på den skånska landsbygden där han hämtar inspiration och odlar en hel del av familjens mat. Har alltid funnits med i kristna församlingar och predikar regelbundet. Tror på församlingars betydelse för människor och som en positiv kraft i samhället. Är också folkbildare som tycker att kunskap är viktig för alla. Var med och startade och formade Hyllie Park Folkhögskola (dess första rektor under åren 1997-2001). Tror också att akademisk forskning är viktig som mötesplats för dialog och fördjupning. Har arbetat som lärare i teologi vid ett antal högskolor och universitet i Sverige och Norge.

Konserter

Silver

Silver är det som händer när  Jenny Wahlström ( A treehouse wait ) och Ellen Vingren (Two Birds) slår sina drömmande idéer och röster ihop. Den efterlängtade debutsingeln ”Jag drömmer ” släpptes 29 september 2017 och hamnade snabbt på Viral 50 i Sverige-listan på Spotify. När EPn sen släpptes klättrade den direkt upp på 1a plats på iTunes albumlista.

Inspirerade av det stora i det enkla och det starka i det sårbara skapar deras ord och toner tillsammans en poetisk, innerlig popmusik när deras vänskap och karaktäristiska röster vävs ihop till den sköraste starkaste silvertråd.

Akosia

Akosia är ett reggaeband från Örebro som bildades 2007 av Emma och Martin Ahlbäck, som också skriver all musik till bandet. Texterna handlar om global rättvisa, politik, miljö, Afrika, Gud, livet och relationer. Bandet består av tidigare musiker, sångare och körledare från gospelkören Joybells.

Akosia släppte sitt debutalbum "Can't Keep Quiet" hösten 2009, och uppföljaren "Make me brave" 2012. Akosia medverkade på Korsveifestivalen på Björkenäsgården 2012, en konsert som många minns med stor glädje. Det är därför väldigt roligt att Akosia kommer till Korsveifestivalen på nytt i år.

Peter Elmberg

Peter Elmberg är en musiker med bred repertoar som spelar allt från afrorytmer, till musikal (Peter har skrivit musikalerna Hemstannarna, Hitkommarna och Nybyggarland) och meditativ andaktsmusik. 

På konserten på Korsveifestivalen spelar han tillsammans med gitarristen Jan Eric Ström musik från deras gemensamma repertoar. Mycket av musiken hämtas från den fredskonsert, bestående av tonsatta fredsböner från olika religiösa traditioner, som Peter tillsammans med Jan Eric och ytterligare en musiker har turnerat med i kyrkor runt hela Skandinavien.  Bakgrunden till konserten är det interreligiösa möte i Assisi, Italien, 1986 då dåvarande påven Johannes Paulus II bjöd in representanter från 12 olika religiösa traditioner till samtal. Varje delegat vid mötet ombads ta med sig en fredsbön från sin tradition. Dessa böner har Peter tonsatt.

Tema och program

Korsveifestivalen 2020 vill vara en hoppets gemenskap där vi utan rädsla kan samtala om hela livet och där det blir tydligt att den som är sann Gud och sann människa - verklighetens mittpunkt - vill komma oss till mötes, i allt.

Praktisk festivalinfo

En korsveifestival blir till stor del vad deltagarna gör den till. Vi fokuserar på gemenskap och delaktighet, och det finns plats både för dig som söker avkoppling och för dig som gärna hugger i!   

Priser och anmälan

Anmälan till festivalen via Din Kurs är stängd

Korsvei Sverige © Budskapet kommunikation