Skip to main content

”Det är nog eko-biten som är extra viktig för barn”

I den stora salen på Björkenäs i somras var det mycket som hände, inte minst när möjligheterna ägde rum, men det som fångade blicken på alla som kom in var nog hela tiden de fina barnkläderna som Majsan från Världsbutiken i Örebro sålde. Här kommer en intervju med Stina Wickenberg som har designat dem och som driver företaget Sture & Lisa tillsammans med sina föräldrar Jan och Brita!

***

Sture & Lisa — så heter ingen av er tre som driver företaget, Stina, Jan och Brita. Varifrån kommer ert klädmärkes namn?

Sture och Lisa var min farmor och farfar. Från början var det jag och min pappa Jan som startade företaget, och det kändes fint att tillsammans hedra Sture och Lisa, som tyvärr inte finns med oss längre.

Vad är det för kläder ni har i er kollektion?

Vi designar färgglada, ekologiska och rättvisemärkta baby- och barnkläder upp till storlek 98. Förra veckan lanserade vi också en kollektion med figurer från böckerna om VEM? av Stina Wirsén.

Hur kom det sig att ni startade det här företaget tillsammans?

Till min examen som grafisk formgivare hade jag gjort en interaktiv barnbok, och jag gjorde lite kläder med figurerna från boken. På examensutställningen sa en liten flicka till sin mamma: ”Åh, den tröjan vill jag köpa!” Då väcktes tankarna om att mina illustrationer skulle passa på barnkläder. Det kändes dessutom väldigt intressant och viktigt att kombinera designintresset med mitt intresse för hållbar utveckling och Fairtrade.

Var tillverkas kläderna?

Alla kläder tillverkas på en fabrik i södra Indien. Vi har varit där och hälsat på!

De fina motiven är det många som kommenterar — varifrån kommer inspirationen till dem, och vem gör dem?

Jag ritar alla motiv själv, och inspirationen kommer från mina egna barn, mönster från 60- och 70-tal, och små saker i vardagen.

Var säljs era kläder?

De säljs lite runt om i Sverige, men den största delen av vår försäljning är utomlands.

Är det något av plaggen som har blivit märkbart mer populärt än andra?

Ja, vårt mönster med rävar har alltid varit märkbart mer populärt! Det ritade jag i mitt kök när min äldsta dotter var bebis och låg och sov i min famn.

Vet ni om plaggen köps mest av småbarnsföräldrarna själva eller som present?

Jag skulle tippa på 50/50 ungefär.

Hur är det med Fairtrade och miljö om man jämför era kläder med de stora klädkedjornas icke-certifierade?

GOTS, Global Organic Textile Standard, är ju den hårdaste ekologiska märkningen. Jag har sett att den finns hos vissa av kedjorna, men det är inte så vanligt. Hos kedjorna säljs det väldigt få plagg som är Fairtrade-certifierade.

Varför tycker ni att barn ska ha Fairtrade-certifierade kläder?

Fairtrade-certifierade kläder tycker jag att alla borde ha. Det är nog mer eko-biten som är extra viktig för barn. Barns hud är ju extra känslig för gifter.

Vad har ni för förhoppningar för år 2017?

Just nu ser vi fram emot arbetet med den nya VEM?-kollektionen. Väldigt kul med ett samarbete, och vi tycker mycket om VEM?-böckerna!

***

Tack Lisa! Och tack Majsan & co som hade hand om Rättvis handel-butiken på festivalen i somras!